Qualcomm za Snapdragon 8+ Gen 1 odslovil Samsung

Matej Huš

21. maj 2022 ob 14:34:12

Qualcomm je predstavil prenovljeni procesorski čip Snapdragon 8+ Gen 1, ki nadgrajuje dosedanjega zastavonošo 8 Gen 1. V primerjavi s predhodnikom je 10 odstotkov hitrejši, saj tiktaka s 3,2 GHz, in ima tudi 10 odstotkov hitrejši grafični čip. Zavoljo optimizacij pa naj bi bil 30 odstotkov učinkovitejši (glede na porabo energije), trdijo v Qualcommu. Preračunano to pomeni, da naj bi dobili okrog 15 odstotkov daljšo avtonomijo, kar je lahko skoraj ena ura igranja iger.

Bistveno večja sprememba - in edini razlog, da je novi procesor vreden izpostavljanja - pa je zamenjava proizvajalca, saj ga ne bo več proizvajal Samsung, temveč TSMC. Z drugimi besedami: Qualcomm je očitno ocenil, da je TSMC-jev 4-nm litografski postopek boljši od Samsungovega, da se prehod splača. To pri nadgradnjah znotraj cikla ni običajno. A po drugi strani je bil Qualcomm zaradi Snapdragona 8 Gen 1 precejkrat grajan, saj je bil pogosto celo počasnejši od generacije starejšega Snapdragona 888. Zaradi tega je izid Snapdragona 8+ Gen 1 pričakovani poizkus odpraviti pomanjkljivosti. Glavni izboljšave pri avtonomiji in učinkovitosti pa so bržkone posledica zamenjave livarne. Tudi zato so lahko nekoliko navili frekvence.

Kaj je torej v drobovju? Osem jeder: enkrat Cortex-X2 s 3,2 GHz, trikrat Cortex-A710 z 2,8 GHz in štirikrat Cortex-A510 z 2,0 GHz ter hitrejši grafični čip Adreno, medtem ko so druge karakteristike enake kot pri predhodniku. Prve naprave z novim čipom bodo v tretjem kvartalu predstavili Asus, Motorola, OnePlus, Honor in Xiaomi.