AMD osvežil serijo Radeonov RX 6000

Jurij Kristan

14. maj 2022 ob 23:01:59

Pri AMDju so izvedli rahlo pomladitev nekaterih modelov grafičnih kartic Radeon aktualne družine RX 6000: na police so poslali trojico 6950 XT, 6750 XT in 6650 XT.

AMD in Nvidia imata navado nekje sredi življenjske dobe posamezne generacije grafičnih kartic izvesti pomladitev; zeleni tabor običajno geforcom pripoji različice Ti(tanium), medtem ko rdeči lansirajo radeone s številkami XX50. Takšne posodobitve so ponavadi odraz stalnih izboljšav proizvodnih procesov ali boljše dobavljivosti drugih komponent in tako je tudi pri novi trojici radeonov: 6950 XT, 6750 XT in 6650 XT. Ti se od "ne-petdesetk" razlikujejo v slabih sto megahercev višjem taktu in pa malo hitrejšem pomnilniku s prepustnostjo 18 Gbps (nasproti 16 Gbps), ki je postal v zadnjem času bolj razpoložljiv. Toda skladno s tem je pri vsaki kartici za nekaj deset vatov poskočila tudi poraba. Ostale lastnosti ostajajo enake, omeniti pa velja še, da se inačica RX 6600 XT z nastopom petdesetke poslavlja, medtem ko vse ostale ostajajo v prodaji.

Podjetje pospeške glede na starejše modele ocenjuje na 4-7 odstotkov in prvi preizkusi to večjidel potrjujejo. Ironično tu AMDjeva pogruntavščina aktualne serije, medpomnilnik Infinity Cache, pravzaprav znižuje pribitke, saj zmanjšuje pomen hitrosti pomnilnika. Na tržišču bo sicer mogoče najti tako referenčne izvedenke teh treh kartic kakor lastne verzije posameznih proizvajalcev. V AMDju so ceno petdesetk navili za približno deset odstotkov - tako RX 6950 XT nosi priporočeno ceno 1100 dolarjev (ZDA, brez davka). Kako se bo pristop obnesel, bo v mnogočem odvisno od toka sprememb, ki trenutno obvladujejo trg grafičnih kartic: cene namreč v zadnjem času zaradi kolapsa tržišča kriptovalut in njihovega rudarjenja vztrajno padajo. To pomeni, da je postala dostopnejša večja količina modelov in to predvsem na strani AMDja, saj geforcom cena pada kanec počasneje.