Amazon ukinja nakupe e-knjig iz aplikacije na Androidu

Matej Huš

10. maj 2022 ob 00:03:01

Medtem ko Apple že dolgo vrsto let strogo zagovarja stališče enega in edinega plačilnega sistema v aplikacijah na iOS, je na Androidu veljala neuradna svoboda. Google je sicer prav tako nudil in uradno zahteval uporabo svojega plačilnega sistema, a tega ni striktno preverjal. Sedaj pa se to spreminja, zato je Amazon v aplikaciji za Android ukinil nakupe e-knjig. Srž problema pa so seveda provizije.

Vsa plačila, ki se opravijo prek Googlovega plačilnega sistema, so obremenjena s 30-odstotno provizijo (v nekaterih primerih, denimo za pretočne večpredstavnostne vsebine je sicer lahko znižana na 10 odstotkov). To pa pomeni, da prodaja e-knjig in drugih vsebin postane neprofitabilna. V iOS zato že dlje časa ni možno kupovati vsebin (od 2011), temveč se moramo odpraviti na spletno stran ponudnika in jih kupiti tam. V aplikaciji ne sme biti niti povezave do te funkcionalnosti. Amazon pač ni pripravljen deliti tako velikega dela prihodka z Applom samo za luksuz nakupa neposredno iz aplikacije.

V Googlovem ekosistemu bo sedaj prav tako onemogočeno kupovanje, a bo tam namesto gumba za nakup jasno obvestilo, kaj in zakaj se je zgodilo ter povezava do alternativnega načina nakupa, ki je prek spletne strani. Google je namreč napovedal, da bo 1. junija začel striktno brisati aplikacije, ki bodo kršile pravila o plačilnih sistemih. Avdioknjige (Audible) so prenehali prodajati že 1. aprila letos.

Amazon tudi ni edini ponudnik, ki bo zaradi novih pogojev omejil nakupe iz aplikacije. Tudi Barnes & Noble je 4. aprila iz svoje aplikacije odstranil neposredno nakupovanje knjig.