Musk dobil sedež v Twitterjevem upravnem odboru

Matej Huš

7. apr 2022 ob 18:16:53

Po nakupu 9,2-odstotnega deleža v Twitterju bo Elon Musk sedel v upravni odbor. Ustanovitelj in izvršni direktor SpaceX-a in Tesle je s Twitterjem sklenil dogovor, ki poleg sedeža v upravnem odboru določa tudi, da Musk ne bo kupil več kot 14,9 odstotka podjetja. Na tak način ne bo mogel dobiti kontrolnega deleža v družbi. Dogovor velja, dokler bo Musk v upravnem odboru in še 90 dni zatem. To bo po načrtu trajalo do skupščine v letu 2024.

Ne glede na formalne varovalke, pa bo Musk, ki bo postal direktor razreda II, vsaj neformalno pridobil precej vpliva na smer, v katero bo plul Twitter. Za razliko od Googla, Facebooka in podobnih garažnih podjetij, ki so se prelevila v tehnološke gigante, Twitterjevi ustanovitelji nimajo posebnih delnic, ki bi imele več glasovalnih pravic. Musk bo sicer pred pridružitvijo odboru moral še skozi obvezno preverjanje, a težav ni pričakovati. Twitterjev izvršni direktor je ob tem dejal, da pozdravlja novega člana, ki da bo prinesel dodano vrednost podjetju.

Prva, na videz majhna, a v resnici prelomna sprememba bo uvedba možnosti popravljanja čivkov. Iz podjetja so sporočili, da bodo v naslednjih mesecih uvedli gumb Uredi, a za začetek le za naročnike paketa Twitter Blue. Ali ga bodo kdaj dobili tudi brezplačni uporabniki, še ni jasno. Twitter Blue v ZDA stane tri dolarje mesečno. Mimogrede, o tej funkciji je Musk spraševal nedavno, a po besedah upravljavcev odločitev s tem ni povezana.