Odkrili še eno vrsto ledu

Matej Huš

21. mar 2022 ob 23:25:34

Medtem ko voda obstaja v treh agregatnih stanjih, je njeno trdno agregatno stanje - led - v resnici pisana druščina različnih oblik. Ne poznamo le ene vrste ledu, temveč dvajset vrst kristaliničnega ledu in še tri vrste amorfnega. Raziskovalci z Univerze v Las Vegasu v Nevadi (UNLV) so odkrili še enaindvajseto vrsto kristaliničnega ledu, ki se podobno kot preostale nenavadne vrste pojavi v ekstremnih pogojih, o čemer pišejo v Physical Review B. Da snov obstoji v več oblikah, ni nič neobičajnega. Grafit in diamant sta verjetno najbolj brutalna primera alotropije, a tudi pri spojinah primerov ne manjka.

Pri ledu pa je ta pojav še bolj izrazit in raziskan, dasiravno na praktično življenje pomembnega vpliva nima, saj je ves človeku dostopen led v obliki Ih. Tudi zato odkrivanje raznoraznih eksotičnih oblik ledu ni tako zelo redko, saj so jih do danes odkrili že dvajset, če so vzorce vode dovolj stiskali, hladili, segrevali ali kako drugače mesarili. Nova oblika, ki so jo odkrili na UNLV, prav tako terja poseben način priprave. Vzorec vode so najprej močno stisnili na več deset tisoč atmosfer in ga s tem zamrznili. Led so potem z laserjem hipoma segreli in pustili, da se je ponovno ohladil in zamrznil. Nastali so majhni kristali. Če so postopek ponavljali s čedalje višjim tlakom, se je led iz kubične oblike (VII) v novo, tetragonalno fazo, ki so jo poimenovali VIIt. Naposled pa se je pretvoril v že znano obliko ledu-X. Tudi to je pomemben podatek, saj se je prehod zgodil pri tlaku 300.000 atmosfer in ne nad milijonom, kar so bili menili dotlej.

Novoodkrite oblike ledu na Zemlji ne bomo našli, se pa lahko pojavlja kje v Osončju ali pa v Zemljinem plašču. Oblik ledu je zaradi oblike in lastnosti molekul vode res velike in nič nas ne sme presenetiti, če bodo kmalu odkrili še kakšno. Trenutno pa je VIIt enaindvajseta znana kristalinična oblika ledu.