Google Analytics v Franciji

N/A

11. feb 2022 ob 02:20:04

Podobno kot avstrijski pooblaščenec (DSB) prejšnji mesec je zdaj tudi Francoska Komisija za informatiko in svoboščine (CNIL) ugotovila, da je raba priljubljenega orodja za merjenje obiskanosti spletnih strani Google Analytics nezakonita, ker se pri tem nedovoljeno prenaša osebne podatke evropskih uporabnikov spletne strani v ZDA.

Prenos osebnih podatkov v ZDA ni dovoljen, od kar je Sodišče Evropske unije julija 2020 razveljavilo čezoceanski dogovor o prenosih osebnih podatkov Privacy Shield, v zdajh že dobro znani sodbi Schrems II. Sodišče je namreč ocenilo, da je tveganje, da bodo do osebnih podatkov po njihovem prenosu v ZDA dostopale tamkajšnje obveščevalne službe, tako veliko, da takšen prenos ne more več biti dopusten. Osebne podatke Evropejcev je v skladu s 44. členom Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) namreč dovoljeno prenašati le v tiste države, ki zagotavljajo vsaj primerljivo raven varstva kot EU.

CNIL je v svoji izjavi za javnost zapisala, da je Google sicer sprejel določene dodatne ukrepe, da bi zagotovil varovanje osebnih podatkov tudi po njihovem prenosu v ZDA, vendar da ti ukrepi niso zadostni, da bi preprečili dostop ameriških tajnih služb do podatkov. Konkretnemu upravljavcu spletne strani so tako naložili, naj s kršitvijo preneha, po potrebi tudi tako, da preneha uporabljati Google Analytics. Drugim uporabnikom Google Analytics priporočajo, da orodje uporabljajo kvečjemu za zbiranje anonimiziranih podatkov.

Tudi ta primer se je, kot že avstrijski, začel s prijavo Schremsove nevladne organizacije NYOB. NYOB je v vseh državah članicah EU vložila skupaj 101 tovrstnih prijav, med drugim tudi v Sloveniji.

In kako ta odločitev oz. prijava vpliva na slovenske upravljavce spletnih strani? Za zdaj, kot kaže, prav nič. Za razliko od avstrijskega in nemškega pooblaščenca, se pisarni naše informacijske pooblaščenke uporaba Google Analytics ne zdi problematična. Že tri leta tako dovoljuje rabo tega orodja domačim državnim organom - to celo brez privolitve uporabnika - podobno pa je ne motijo niti nekatere druge storitve, ki Googlu omogočajo zbiranje podatkov o uporabnikih in prenos teh podatkov v ZDA. Pravzaprav tudi sami na svojih spletnih straneh uporabljajo Googlove fonte, s čimer uporabnikov IP naslov ter dejstvo, da prebira njihovo spletno stran, prenašajo h Googlu.