Hekerski napad na beloruske železnice kot poteza v rusko-ukrajinski krizi

Matej Huš

25. jan 2022 ob 21:41:38

Med stopnjevanjem napetosti v Ukrajini so hekerji sporočili, da so okužili računalniško omrežje beloruskih železnic, s čimer želijo preprečiti ruski napad na Ukrajino. S hekerskim napadom želijo otežiti in upočasniti beloruskih železnic za prevoz ruskih sil in oborožitve. Za domnevni napad je odgovornost prevzela skupina Beloruski kiberpartizani (Belarusian Cyber-Partisans). Za izročitev dešifrirnih ključev zahtevajo izpustitev 50 političnih zapornikov in odhod ruskih sil iz Belorusije.

Ob tem so hekerji dodali, da so skušali minimalno prizadeti potniški promet in nujne službe. Osredotočili so se na tovorni promet. Po lastnih navedbah skupina šteje 20-30 ljudi, ki so se združili po krvavem zatrtju protestov v Belorusiji proti predsedniku Aleksandru Lukašenku poleti 2020. Označujejo se kot haktivisti, ki se borijo proti režimu. Že lani so za MIT Technology Review povedali, da se s hekerskimi napadi borijo proti nasilju in zatiranju beloruskega režima, da bi se v državo vrnili demokratični principi.

Beloruske železnice so uspeli napasti že decembra, ko so lahko manipulirali s kontrolnimi in signalnimi sistemi. Pravijo, da iz varnostnih razlogov tega tedaj niso izkoriščali. Sedaj pa imajo domnevno še več nadzora in lahko ustavijo tovorni promet iz Rusije v Ukrajino ter proti Kitajski, s čimer želijo škodovati beloruskim oblastem.

Da je v besedah hekerjev nekaj resnice, kažejo tudi zunanji računalniški sistemi beloruskih železnic. Na spletnih straneh trenutno ni možno kupiti vozovnic. Neodvisne potrditve, da se je napad res zgodil, še ni. Juan Andrés Guerrero-Saade iz podjetja SentinelOne je dejal, da ne more potrditi, da so na sistem vnesli izsiljevalsko programsko opremo, da pa zaslonski posnetki kažejo, da ima očitno res nekdo dostop do železniškega omrežja.