EU želi lastno infrastrukturo za DNS

Matej Huš

20. jan 2022 ob 04:01:28

Evropska agencija za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA) je minuli teden predstavila predlog za vzpostavitev evropske infrastrukture za razreševalnike DNS, ki bi bili namenjeni javnim, poslovnim in zasebnim uporabnikom interneta v Evropski uniji. DNS4EU bi bil varen in bi v celoti upošteval Splošno uredbo (GDPR). Osnovna storitev bi bila brezplačna.

DNS4EU je trenutni v fazi razpisa. V EU se je pojavila zaskrbljenost, ker se trg konsolidira okoli ponudnikov izven EU, kar Unijo postavlja v odvisen položaj. Infrastrukturni projekt DNS4EU želi to odpraviti. Druga razloga sta še kibernetska varnost in zasebnost. Evropska komisija je že decembra izrazila željo po suverenem DNS.

DNS4EU bi vseboval tudi filtriranje, ki bi omogočalo blokado dostopa (na nivoju razreševanja DNS) do domen na črnem seznamu, denimo takih z malwarom, ribarskimi poizkusi in drugimi grožnjami. Te sezname bi sestavljali nacionalni CERT (to je en scenarij). Dodatne blokade bi se oblikovale po sodnih odredbah. Uporaba DNS4EU za države članice ne bi bila obvezna. Na področju varovanja osebnih podatkov bi se moralo zagotoviti, da se ti obdelujejo v EU, da se ne prodajajo dalje ali kakorkoli drugače monetizirajo. Uporaba DNS4EU bi bila brezplačna, obstaja pa možnost plačljivih dodatnih storitev, kot so na primer izboljšana zaščita, podpora uporabnikom ipd. Skratka, nekaj podobnega, kot svojim strankam nudi CloudFlare. Na voljo bi bila tudi prostovoljna storitev starševskega nadzora (nekakšen Family Shield).

Ali bo DNS4EU sploh imel osnovne možnosti za obstoj, je odvisno od več faktorjev. Finančno bo potreboval javno podporo, saj bo storitve nudil brezplačno, podatkov pa ne bo smel monetizirati. Drugo vprašanje pa je, ali ga bodo uporabniki želeli uporabiti. Ker bo podvržen evropski regulativi, bo gotovo blokiral več strani kot globalni zasebni ponudniki iste storitve. Dostop do The Pirate Baya pa je že sedaj eden izmed razlogov, da številni uporabniki interneta v EU ne uporabljajo privzeta DNS, temveč si nastavijo drugega. Eno so strateški, visokoleteči razmisleki o neodvisnosti (kar je zelo pomembno), drugo pa praktična uporaba, še zlasti če oblasti zanese v blokiranje, ker je to pač prikladno.