Nemčija bi lahko Telegram tudi prepovedala

Matej Huš

13. jan 2022 ob 21:54:05

Po poročanju Bloomberga bi lahko Nemčija blokirala uporabo storitve za šifrirano hipno komuniciranje Telegram. Ker platformo uporabljajo tudi ekstremistične skupine, bi se to lahko zgodilo, če bi odločili, da Telegram krši evropsko in nemško zakonodajo. Kot je povedala notranja ministrica Nancy Faeser, je to skrajen, a ne nemogoč ukrep.

V sredo je v intervjuju potrdila, da potekajo pogovori o ukrepih zoper Telegram. Na nivoju EU pa se pogovarjajo, kako regulirati Telegram. Gre za orodje za šifrirano komunikacijo, ki je v tranzitu načeloma ni možno prestrezati. Vse komponente in odjemalci so odprtokodni in predstavljajo trd oreh za oblasti, ker ni možno spremljati komunikacije. Storitev uporabljajo ekstremno desne skupine za organizacijo demonstracij proti ukrepom za boj z epidemijo, med katerimi se jih je nekaj sprevrglo tudi v nasilne, piše Bloomberg. Policija preiskuje tudi grožnje Manueli Schwesig, ki vodi zvezno državo Mecklenburg-Predpomorjanska.

To ni prvi spor s Telegramom, ki ga ima Nemčija. Že lani je ministrstvo za pravosodje potrdilo, da so začeli preiskavo upravljavcev platforme. Po mnenju oblasti je storitev tako velika, da jo je treba regulirati enako kakor Facebook, Twitter ali TikTok. Za upravljavce to prinaša odgovornost preprečevati zlorabo aplikacije v nezakonite namene.