Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita

Jurij Kristan

16. nov 2021 ob 00:24:38

Člani odprave na Mednarodni vesoljski postaji so morali v ponedeljek popoldan po našem času izvesti urgenten umik v transportne kapsule, ker je v bližini prišlo do razpada ruskega satelita - izkazalo se je, da ga je raztreščila protisatelitska raketa.

Na dogodek so prvi javno opozorili v Ameriškem vesoljskem poveljstvu. Šlo je za odslužen ruski vojaški opazovalni satelit Kosmos 1408, ki pa je bil večje sorte, z maso dveh ton. Danes zjutraj naj bi ga uničila ruska protibalistična raketa A-235 Nudol, izstreljena s poligona Plesetsk. Čez dan so sledilci orbitalne nesnage začeli zaznavati močno povečano količino nevarnih drobcev, ki je do večera dosegla 1500 sledljivih kosov in še neznano količino manjših. Uničeni satelit je krožil na višini približno 485 kilometrov, kar je sicer višje od ISS na dobrih 400 km, toda trajektoriji sta si bili vseeno neprijetno blizu. Dogodek je ustvaril gručo razbitin, ki je vsakih 90 minut švignila mimo postaje.

Zato se je sedmerica astronavtov in kozmonavtov morala umakniti v transportni kapsuli Crew Dragon in Soyuz, da bi v primeru poškodb vesoljske postaje lahko čim hitreje izvedli umik na Zemljo. Pozno popoldan so se že vrnili na svoja mesta, trenutno pa na postaji še vedno vlada režim poostrene pripravljenosti, z zaprtimi prekati. Ameriška stran je rusko potezo odločno obsodila, medtem ko so se v Roscosmosu odzvali zgolj s sterilnim sporočilom, da naj ostanki satelita ne bi več predstavljali nevarnosti za vesoljsko postajo. Zakaj so se Rusi odločili ravno sedaj in brez kakršnegakoli opozorila izvesti takšen preizkus, tako še ni jasno - sploh ob dejstvu, da sta na ISS tudi dva kozmonavta.