Alphabet ustanovil podjetje za raziskave zdravil

Jurij Kristan

8. nov 2021 ob 22:10:49

V Alphabetu gradijo na uspehu algoritma AlphaFold 2 in so za namen nadaljnjega raziskovanja bioloških učinkovin ustanovili podružnico Isomorphic Labs.

Konec lanskega leta je Alphabetov laboratorij za strojno učenje DeepMind pokazal zgodovinsko iznajdbo: algoritem AlphaFold 2, ki je prvič posegel po sanjah biokemikov širom sveta: računalniškem izračunavanju zvijanja beljakovin zgolj na podlagi njihove kemijske sestave. Takšna zmogljivost bo bistveno pospešila in olajšala tako raziskovanje procesov v živih bitjih, kakor tudi iskanje novih zdravil, kjer dolgotrajni postopki razvoja predstavljajo vse večji problem. Letošnjega julija so algoritem dali v javno uporabo, nekaj dni zatem so lansirali tudi bazo podatkov vseh tako pregledanih beljakovin v človeškem telesu. Toda ker je DeepMind prvenstveno podjetje za raziskave strojnega učenja, so morali v Alphabetu za iskanje konkretnih medicinskih učinkovin ustanoviti novo entiteto.

Podružnica Isomorphic Labs bo namenjena praktični rabi strojnih algoritmov za analizo zvijanja beljakovin in pozneje tudi kompleksnih procesov v celicah, ki iz tega izhajajo. Treba se je namreč zavedati, da je poznana 3D struktura beljakovine sicer nujna, a šele prva stopnja v procesu odkrivanja, kako te snovi v telesu reagirajo z okolico in kakšno biološko vlogo imajo. To je tudi glavni razlog, da bistvenih odkritij zdravil s pomočjo umetne inteligence še nismo videli, čeprav so področje zagnali že v začetku prejšnjega desetletja in zagonska podjetja nenehno vztrajno pridobivajo nova sredstva. Iskanje mest v beljakovinski strukturi, kjer se nanjo vežejo druge snovi, bo verjetno eno ključnih področij dela laboratorija Isomorphic Labs, ki se bo pri tem povezoval s partnerji v farmacevtski industriji. Na njegovo čelo je sicer stopil kar Demis Hassabis, sicer šef DeepMinda.

Gre za pomenljiv dogodek, saj trenutno stoletje velja za dobo biotehnologije, ki jo bodo zaznamovali genski inženiring, terapije z matičnimi celicami in podaljševanje življenja. Zato si informacijski velikani vsekakor želijo vstopiti tudi sem in Alphabetu je to sedaj uspelo skozi strojno učenje - ki sicer na področju ogromno obeta tudi na druge načine, na primer z avtomatizacijo laboratorijev.