Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Matej Huš

12. avg 2021 ob 09:50:43

V enem največjih vdorov v zgodovini so hekerji ukradli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut s strani Poly Network, ki nudi storitve decentraliziranega bančništva (decentralized finance). To uporabnikom omogoča premikanje sredstev z ene verige blokov na drugo, kreditiranje z zastavo kriptovalut ipd. A še večje presenečenje je sledilo kmalu zatem, ko so napadalci dobro tretjino ukradenega vrnili. Nazaj je prispelo za 3,3 milijona dolarjev ethereuma, za 256 milijonov dolarjev BSC in milijon dolarjev polygona.

Hekerji so ob tem sporočili, da jih denar ne zanima in da se zavedajo, da vdor in odtujitev boli, a da naj se nekaj naučijo iz teh vdorov. Po lastnih besedah se trenutno pogajajo s Poly Networkom, kako bodo vrnili še preostalo, hkrati pa jim želijo svetovati, kako zaščititi svoje omrežje. V Poly Networku so dejali, da pričakujejo vrnitev vsega premoženja, in napovedali sodne postopke. Nekateri analitiki ocenjujejo, da so hekerji v resnici premoženje vrnili, ker ga niso uspeli pravočasno oprati in pretopiti v klasične valute. Verige blokov so odprte in sredstva je lahko spremljal vsakdo.

Zanimivo je, da vdor, ki je primerljiv z Mt. Goxom leta 2014 in Coincheckom leta 2018, ni povzročil večjih pretresov na trgu. Večina kriptovalut se sploh ni pocenila. Identiteta storilca ali storilcev še ni znana.