Aplikacija zVEM za dostop do portala eZdravje in potrdila COVID je na voljo

Matej Huš

17. jul 2021 ob 20:47:26

Na voljo je mobilna aplikacija zVEM, ki omogoča dostop do portala zVEM eZdravje in skladiščenje evropskega digitalnega potrdila za COVID (EU DCP). Trenutno jo lahko namestijo uporabniki Applovih naprav z iOS in Googlovih naprav z Androidom.

Portal zVEM eZdravje na enem mestu združuje vpogled in dostop do izvidov, receptov, napotnic, ki so shranjene v povezanih zbirkah za eZdravje. Vsebuje na primer informacije o čakalnih vrstah, možnost naročanja, izdanih in izkoriščenih receptih itd. Pogledamo lahko tudi, katere zdravstvene storitve smo uporabljali, koliko so stale, izvide in podobno. V aplikaciji je omogočen tudi dostop do digitalnih potrdil za covid, in sicer lahko dobimo potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju. Potrdilo prenesemo in sicer ga lahko posredujemo kot PDF, shranimo na napravo ali shranimo v mobilno denarnico, ki je v aplikaciji. Enolični identifikator na potrdilo je koda QR.

Potrdilo lahko dodamo tudi drugače, in sicer s skeniranjem kode QR (in ne s prenosom iz eZdravja). V tem primeru poskeniramo kodo QR na potrdilo, denimo natisnjenem, ki smo ga dobili po pošti. Po želji lahko potrdilo tudi odstranimo. Za polno uporabo aplikacije moramo izkazati istovetnost, kar lahko storimo z digitalnim potrdilom (npr. SIGENCA) ali sistemom SMS PASS. Aktivacijo izvedemo na spletni strani, do katere dostopimo z računalnika ali mobilne naprave.