Prihajajo mRNA-cepiva proti gripi

Matej Huš

9. jul 2021 ob 08:47:44

Velik uspeh mRNA-cepiv proti covidu-19 je dal pospešek uporabi te tehnologije tudi za izdelavo cepiv proti drugim virusom. Iz podjetja Moderna, ki je izdelalo eno izmed odobrenih mRNA-cepiv proti covidu-19, so sporočili, da pričenjajo klinična testiranja tovrstnega cepiva proti gripi. Sanofi in Translate Bio sta svoje cepivo začela testirati minuli mesec.

Klasična cepiva proti gripi so 40- do 60-odstotno učinkovita, kar je odvisno zlasti od tega, kako dobro proizvajalci zadenejo virusni sev, ki bo kosil. Proizvodnja cepiva se mora začeti približno pol leta pred začetkom razsajanja virusa, ker običajno poteka v jajcih. V njih vzgojijo viruse, ki jih morajo potem še deaktivirati, da ne morejo povzročiti bolezni. Po drugi strani so bila cepivo proti covidu-19, ki so bila razvita na osnovi mRNA, proti tem različicam več kot 90-odstotno učinkovita.

Glavna prednost tehnologije je krajši čas proizvodnje, kar bo pri gripi pomenilo, da se proizvodnja lahko začne kasneje in celo tekom sezone prilagodi. Raziskovalci bodo tako imeli več časa, da ugotovijo, kateri sev kroži, in izdelajo cepivo proti temu sevu. Za izdelavo cepiva je potrebnih zgolj šest tednov. Cepivo, ki ga testira Moderna, je štirivalentno. Ščitilo bo pred gripo tipa A različici H1N1 in H3N2 in gripo tipa B različici Yamagata in Victoria. Cepivo ima kodno ime mRNA-1010, v prihodnosti pa bodo vanj namešali še zapis za dodatne različice. V razvoju sta tudi cepivi mRNA-1020 in mRNA-1030. Cilj je izdelati en koktajl, ki bo ščitil pred vsemi variantami gripe, ki se utegnejo širiti v neki sezoni. Še nekoliko bolj dolgoročni načrti so uporaba tehnologije za izdelavo cepiv proti RSV in hMPV.