NASA še vedno popravlja računalnik na Hubblu

Matej Huš

5. jul 2021 ob 22:10:38

Sredi junija je odpovedal glavni računalnik na vesoljskem teleskopu Hubble, pri čemer so prvi indici kazali na odpoved pomnilniških modulov ali krmilnika. A tri tedne pozneje si Nasini inženirji še vedno belijo glavo s težavo. Preiskava še vedno poteka, bodo pa teden poizkusili ponovno zagnati računalnik.

NASA je že minuli teden sporočila, da se pripravlja na vklop rezervne strojne opreme. Težava je v enoti za krmiljenje instrumentov in upravljanje s podatki SI C&DH (Science Instrument Command and Data Handling), v kateri je tudi omenjeni računalnik, medtem ko so instrumenti na teleskopu nepoškodovani. SI C&DH sestoji iz več delov, med katerimi se skriva tudi krivec.

Morda je to enota za pošiljanje ukazov in tolmačenje podatkov (Command Unit/Science Data Formatter), morda pa gre za napajalno enoto. Za oba obstajajo rezerve na Hubblu, a bo preklop kompleksnejši, kot je bila zamenjava pomnilniškega krmilnika in modulov, ki so jih najprej aktivirali. Ob preklopu na rezervni CU/SDF ali napajalnik bo treba prestaviti še nekaj drugih komponent, ker so tako zvezane. S tem se bodo na Hubblu ubadali ta teden.

Medtem pa so minuli teden ugotovili, kaj ni razlog za težave. Pomnilniški moduli vsi delujejo, čeprav računalnik potrebuje enega, ima pa skupaj štiri. Komunikacijsko vodilo je prav tako nepoškodovano. Vmesnik (Standard Interface), ki skrbi za pogovarjanje računalnika s komponentami, in centralni procesni modul (CPM) sta takisto brezhibna. Tudi ko so 23. in 24. junija vključili rezervni računalnik, torej celega, kar so storili prvikrat v zgodovini, se je napaka ponovila. Napaka se venomer izkazuje kot neuspešno pisanje in branje na pomnilniških modulih, ki pa niso razlog.

Hubble deluje že od leta 1990, računalniški sistem pa so nazadnje nadgradili leta 2009.