Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

Jurij Kristan

9. jun 2021 ob 06:53:47

Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.

Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer navidezni prostorski zvok, ki bo ponazarjal pozicijo sodelujočih v pogovorih, pa funkcije za filtriranje zvoka in podobe, s katerimi bomo lahko bodisi ojačali bodisi odstranjevali ambientalni zvok ali samodejno zameglili ozadje slike. FaceTime bo obenem dobil tudi storitev SharePlay, s katero bodo lahko prisotni skupaj gledali in poslušali video ter glasbene vsebine - seveda zgolj z avtoriziranih servisov. Poleg Apple TV Plusa in Musica bodo v štartu to še denimo Hulu, TikTok in drugi, med njimi pa še ni Netflixa.

Tehnično pa je navdušila predvsem zmogljivost, ki prispe v macOS in iPadOS: prehajanje ukaznega kurzorja med računalniki in tablicami, pri čemer bomo lahko med napravami drag & droppali tudi datoteke. Tako bo mogoče več naprav preprosteje uporabljati z eno tipkovnico in miško. Vsi našteti OSi so že na voljo razvijalcem; javna beta testiranja so obljubili za prihodnji mesec, medtem ko se končnih različic lahko nadejamo jeseni.