Neponovljivi znanstveni članki večkrat citirani od ponovljivih

Matej Huš

22. maj 2021 ob 21:48:00

Vse od prelomnega članka Why Most Published Research Findings Are False, ki ga je John Ioannidis objavil pred šestnajstimi leti, se zavedamo krize ponovljivosti (replication crisis). Zlasti v medicini, ekonomiji in družboslovnih znanostih je rezultate iz tudi polovice člankov nemogoče ponoviti, kar pod vprašaj postavlja njihove ugotovitve. Razlogov je več, pametnih rešitev pa še ni. V psihologiji je ponovljiva le zgolj dobra tretjina raziskav, v ekonomiji in družboslovju pa dobra polovica.

Vir težav je tekmovalnost trenutnega sistema v znanosti, kjer je preživetje in napredovanje znanstvenikov odvisno skoraj izključno od števila objav in njihove odmevnosti, torej citiranosti. Ta isti problem imajo tudi uredniki revij, ki zato preferirajo članke z izjemnimi, prelomnimi odkritji. Žal iz zgodovine vemo, da so poročila o izjemnih odkritjih večkrat neresnična od bolj umirjenih in pričakovanih odkritij. Vse to vpliva na to, kaj se objavlja, in skoraj brez izjeme se objavljalo zgolj pozitivni izsledki (objavljenih ne-rezultatov je zelo malo).

Zadnja raziskava v Science pa dodatno kaže, da so članki, ki jih ni moč ponoviti, v povprečju bolj citirani od korektnih. Preiskovali so objavljene članke v najpomembnejših znanstvenih revijah na področju psihologije, ekonomije in v revijah za širši krog bralstva. Rezultati potrjujejo težave, ki jih imajo objave zaradi pritiskov po citiranosti in vplivnosti. V povprečju so neponovljivi rezultati citirani pogosteje - 153 citatov več imajo - od preostalih. Neponovljivi družboslovni članki v Science in Nature imajo celo 300 citatov več.

To pa predstavlja problem, poudarja Brian Nosek, ki na univerzi v Virginiji vodi projekt Open Science Collaboration. Predpostavljamo, da ima znanost vgrajen mehanizem za popravljanje zmot in zablod, ki se seveda dogajajo. A če se neresnične ugotovitve citirajo več od resničnih, to kaže, da morda ta mehanizem ne deluje pravilno. V pričujoči raziskavi se raziskovalci niso opredeljevali do vzrokov, zakaj študije niso ponovljive. Sploh ni nujno, da gre za zlonamerna dejanja, saj so lahko vzroki zelo različni - od statistike (p vrednost 0,05 pomeni, da bo 5 % odstotkov raziskav videlo efekt, kjer ga ni!), do izbiranja podatkov (cherrypicking), slabo zastavljenih poizkusov (bias) in še kaj bolj problematičnega.