Začenja se sodni proces v sporu med Epic Games in Applom

Jurij Kristan

4. maj 2021 ob 00:22:10

Po tem, ko so se pri Epic Games lansko poletje spustili v razvpit odprti spopad z Applom, glede višine trošarine na App Storu, se v ponedeljek naposled dejansko začenja sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal tri tedne.

Večina najvidnejših nalinijskih trgovin, kot so App Store, Google Play in Steam, od vsake transakcije pobere 30 odstotkov. Ta relativno visok znesek že dolgo časa žuli podjetja, ki na teh tržnicah prodajajo svoje vsebine. Lanskega avgusta pa je nezadovoljstvo doseglo vrelišče, ko so se v Epic Games odločili spustiti v odprt in medijsko razvpit spor z Applom in Googlom na način, da so v igro Fortnite vdelali možnost, da uporabnik mikroplačil obe veliki tržnici obide. Velikana sta odgovorila z blokado Fortnita, ki tako na telefonih odtlej ni več posodabljan, Epic pa je v odgovor tožil. Čeprav gre za splošen odpor proti visokemu "davku", pa se je spopad izkristaliziral predvsem v dvoboj med Epicom in Applom - zvečine zato, ker so v Cupertinu na vse skupaj odgovorili precej ihtavo. Nasprotnika so pričeli izsiljevati denimo tudi z grožnjo umikanja funkcionalnosti grafičnega pogona Unreal Engine, čeprav je sodnica takšen poskus onemogočila.

Po slabem letu dni priprav se nam v naslednjih treh tednih obeta pravniška žajfnica, kajti na okrožnem sodišču v kalifornijskem Oaklandu se bo naposled odvil proces v tožbi Epica proti Applu. Prvi teden naj bi bile na sporedu Epicove priče, zadnji teden pa se bo zagovarjal Apple; vmes se bo odvijala za zainteresirano javnost bržkone najbolj zanimiva razprava med strokovnjaki - kako definirati monopol. Končna odločitev je namreč prvenstveno odvisna od tega, ali Epicu uspe dokazati, da se Apple na svojem vrtičku obnaša monopolno, kar je kočljiva in ne povsem enoznačna dilema, zaradi katere utegne imeti sodba daljnosežne posledice ne samo za App Store, temveč online ekosisteme na splošno.

To je navsezadnje tudi namen Epic Games, ki je v bitko že pognal mnogo novcev. Postranske posledice večsmernega ravsanja med tržnicami smo že lahko videli, med drugim nedavno, ko je Microsoft požugal tekmecem z znižanjem trošarine na igre na okenskem Microsoft Storu, medtem ko skušajo pri Wolfire Games kar tožiti Valve. Opazovalci se obenem lahko nadejamo pikantnih podrobnosti; tako je danes na primer že prišlo na dan, da je Fortnite v prvih dveh letih Epicu prinesel 9 milijard dolarjev prometa. Čisto prvi javni Zoom sestanek prisostvujočih pa se je za več deset minut sprevrgel v burlesko, ker moderatorji niso uspeli zajeziti otročadi, ki je prišla protestirat z vzkliki "free Fortnite".