Google in Facebook na ražnju politike. Microsoft z veseljem razpihal žerjavico.

Dare Hriberšek

13. mar 2021 ob 14:24:56

V ameriškem Kongresu je včeraj potekalo zaslišanje v zvezi z domnevnimi protikonkurenčnimi praksami velikih tehnoloških podjetij. Tamkajšnja politika je zaskrbljeno ugotovila, da zaradi porušenega oglaševalskega trga propadajo mediji in z njimi novinarstvo kot tako, zato sta bila na zatožni klopi predvsem Google in Facebook. V ZDA namreč pripravljajo podoben zakon, kot ga je nedavno sprejela Avstralija in ki bo medijskim založbam omogočil, da skupaj nastopijo proti velikim spletnim platformam in si izpogajajo nadomestila za vsebine, ki krožijo na njih. Zakon so pripravili v demokratski stranki, a je brž dobil podporo tudi pri republikancih.

Med drugim so kongresniki zaslišali Brada Smitha, predsednika Microsofta, ki je z veseljem usekal po Googlu, češ, da so medijske založbe prisiljene uporabljati Googlova oglaševalska orodja in izmenjave, Googlu posredovati podatke in mu plačevati. Smith je Google podobno namočil že pred časom, ko je podjetje zagrozilo, da bo zapustilo Avstralijo. Tedaj je v izjavi za javnost zapisal: "Nekaj naj bo jasno: medtem, ko nekateri grozijo, da bodo zapustil Avstralijo, Microsoft nikoli ne bi grozil s čim takim." Pri Politicu so prešteli, da je Smith v petkovem pričevanju kongresnikom Google omenil 75-krat, na drugi strani pa Facebook le trikrat.

Google seveda ni ostal dolžen, v izjavi za javnost so spomnili, da imajo Microsoftovi napadi na njihovo podjetje ozadje v varnostnem fiasku z napadi SolarWinds in da potekajo v trenutku, ko se na desettisoče Microsoftovih strank, med katerimi so tudi ameriške vladne agencije, države članice NATA, banke, telekomi, nevladne organizacije - spopada z informacijskimi napadi, ki so jih zakrivile Microsoftove varnostne luknje.