Facebook Avstraliji pokazal zobe. In nrav.

Dare Hriberšek

18. feb 2021 ob 17:53:03

Avstralci so se zjutraj zbudili v precej prazen Facebook. Omrežje je namreč sklenilo blokirati objave povezav do novičarskih vsebin in sicer tako uporabnikom, kot tudi medijskim družbam. Nekaj časa so bile nedosegljive tudi strani povezane z vladnimi službami in celo nekaterimi storitvami za primer sile, a je šlo za napako, ki je bila pozneje odpravljena.

Ukrep je posledica sprejemanja prelomnega zakona v avstralskem parlamentu, po katerem bi morali spletni velikani medijskim založnikom začeti poravnavati določene odškodnine za objavljene vsebine. Zakon je bil danes sprejet v spodnjem domu, vse pa kaže, da ima zagotovljeno večino tudi za potrditev v senatu.

Kot je v svojem blogovskem zapisu poudaril William Easton, direktor Facebooka za Avstralijo in Novo Zelandijo, gre pri sprejetem zakonu za nerazumevanje odnosa, ki ga imajo založniki z njihovo platformo na kateri delijo svoje vsebine. Zato Facebooku ni preostalo drugega, kot prepovedati novičarske vsebine na svojih storitvah na ozemlju Avstralije. Podjetje je še postreglo s podatkom, da take vsebine predstavljajo le približno štiri odstotke vsega, kar Avstralci preberejo na svojih FB zidovih ter da so založniki prek Facebookovih priporočil lani zaslužili 262 milijonov evrov.

Sprejeti zakon se seveda nanaša tudi na Google, ki je sprva grozil s popolnim umikom iz države, pred dnevi pa je vendarle začel sklepati dogovore z avstralskimi založniki, denimo z Rupertom Murdochom. A Facebook tudi v tem primeru opozarja na razliko, češ, da je Googlov iskalnik v drugačni vlogi kot njihova platforma, saj si z vsebinami postreže sam, brez posredovanja avtorjev. Povsem drugače pa na Facebook založniki svoje vsebine nalagajo prostovoljno, saj si s tem širijo svoje občinstvo ter višajo prihodke od oglaševanja. Kot še pravi Easton, je Facebook sicer pripravljen popuščati in tudi v Avstraliji vpeljati Facebook News z nadomestili za vsebine, a le, če bo s tem povezana zakonodaja pravična. V primeru obstoječega zakona pa po njihovem mnenju vlada določa, kdo mora plačevati komu ter koliko, pri tem pa ne upošteva, da založniki na račun brezplačne Facebookove storitve že prejemajo določene koristi. Facebook bo zato svoje medijske naložbe v bodoče raje prioritetno izvajal v drugih državah.

Odzval se je tudi avstralski premier Scott Morrison, rekoč, da se njegova vlada ne bo ustrašila tovrstnih groženj ter da je Facebookovo "unfriendanje" Avstralije arogantno in zbuja vtis razočaranja. Ključni argument vlade za vpeljavo finančnih nadomestil pa je ta, da jih od stotih dolarjev, porabljenih za digitalno oglaševanje v avstralskih medijih, kar 81 prejmeta Google oz. Facebook.