Google bo v Franciji plačeval za prikaz izvlečkov iz novic

Matej Huš

25. jan 2021 ob 20:57:43

Medtem ko je Google Avstraliji zagrozil, da bo ukinil iskanje, če ga bodo skušali zakonsko prisiliti v plačevanje pristojbine za prikazovanje povezav do vsebin avstralskih medijev, so v Franciji z mediji našli skupni jezik. Google France je sporočil, da so sklenili okvirni dogovor z založniki, ki bo omogočil sklepanje individualnih dogovorov o višini nadomestila. Google dogovor označuje kot vzdržen način izplačil založnikom. Zadovoljni so tudi v združenju medijev APIG (Alliance de la presse d’information générale). Reuters je prvi medij, ki je javno oznanil, da je z Googlom podpisal dogovor v tem okviru. Google je potrdil, da so dogovor sklenili tudi z Le Mondom in Le Figarom.

Google bo nadomestila izplačeval v okviru storitve Google News Showcase, ki je na voljo le še v Braziliji in Nemčiji. Ključne informacije, ki bi zanimale tako javnost v Franciji kakor v drugih državah, pa tudi konkurente (zlasti Facebook), pa ostajajo neznanka. Tako ni jasno, koliko denarja bo Google namenil članom APIG, ki so praktično vsi mediji, ter kako se bo kolač delil. Vseeno je dogovor vzpodbuden rezultat, ki je sledil večmesečnim pogajanjem. Spočetka je bil Google odločno proti plačevanju kakršnihkoli nadomestil, a so ga na koncu regulatorji domala prisilili v sprejetje kompromisa.

Podlaga je evropska direktiva o avtorskih pravicah, ki je bila sprejeta 2019, Francija pa je zelo pohitela s prenosom v nacionalno zakonodajo. Ker Google v iskalnih zadetkih prikazuje zelo kratke izvlečke novic (snippets), je bil francoski regulator za konkurenco Autorité de la concurrence mnenja, da to ne more biti zastonj. Google je želel umakniti izvlečke, da bi izsilil dogovor o brezplačnem prikazovanju, a bi bila to zloraba prevladujočega tržnega položaja, so sporočili iz agencija za konkurenco. Googlu so odredili, da se mora pogajati v dobri veri in skleniti dogovor, kjer znesek ne bo 0.