Britanci bodo izgubili domene .eu

Matej Huš

6. jan 2021 ob 20:26:17

Žrtve britanskega izstopa iz Evropske unije, katerega prehodno obdobje se je izteklo s koncem minulega leta, so tudi britanske spletne strani na domeni .eu. Registrar Eurid je z začetkom novega leta ukinil domene .eu, ki so jih registrirali britanski državljani ali podjetja. Domene so trenutno neaktivne (suspended), lastniki pa bodo imeli tri mesece časa, da dokažejo upravičenost do njihove uporabe. To pomeni, da jih morajo prenesti na podružnico svojega podjetja, ki je registrirana v EU, medtem ko morajo fizične osebe pridobiti državljanstvo evropske države ali prebivališče v EU.

V praksi bo postopek potekal tako, da se bodo domene avtomatično reaktivirale takoj, ko bodo lastniki posodobili kontaktne podatke. Potem bodo imeli časa do 31. marca, da tudi dokažejo svoje navedbe, sicer bodo domene ukinjene (withdrawn). Kdor tega ne bo storil, mu bo domena januarja 2022 odvzeta in ponujena na trgu. Eurid ocenjuje, da so deaktivirali 81.000 domen, ki so v lasti 50.000 subjektov.

Usoda domen .eu britanskih lastnikov je bila sicer ena izmed precej živahnih točk pogajanj. Evropska komisija od začetka vztraja, da so do njih upravičeni le evropski državljani ali prebivalci ter podjetja s sedežem v EU. Leta 2018 je Komisija celo grozila, da bodo ob britanskem izstopu iz EU avtomatično preklicane vse domene v britanski lasti. Lastniki domen so se burno odzvali in to primerjali z zaplembo, torej posegom v lastninsko pravico. Novembra lani je potem Eurid sporočil, da bo registracija novih domen onemogočena 1. januarja, obstoječe domene pa bodo imele tri mesece časa za ureditev lastništva.