Max Schrems ponovno v boj, tokrat z Applom

Dare Hriberšek

16. nov 2020 ob 15:35:52

Aktivisti, zbrani v skupini Noyb, ki jo vodi znani Max Shrems, so pri španskem in nemškem pooblaščencu za varstvo osebnih podatkov vložili tožbo zoper Apple, konkretno zoper njihovo sledilno orodje IDFA oz. Identifier for Advertisers. Z njim Apple po mnenju tožnikov krši zasebnost uporabnikovih osebnih podatkov brez njegovega soglasja, kot to predvideva evropska zakonodaja. Gre za sledilno kodo, ki se generira ob zagonu novega iPhona, nato pa Applu in tretjim osebam omogoča spremljanje uporabnikovih preferenc, zaradi česar mu nato lahko posredujejo ciljane oglase.

Apple orodje brani z argumentom, da omogoča višjo raven varnosti za uporabnika, so pa že napovedali določene spremembe v njegovem delovanju, ki naj bi se zgodile že z jesenskim izidom iOS 14, a so nato vse skupaj preložili na začetek novega leta. Spremembe naj bi se nanašale predvsem na to, da Apple podatkov ne bo več delil s tretjimi osebami, sam pa bi lahko še vedno upravljal z njimi. Kar pa še vedno ne zadosti evropskim predpisom. Tako GDPR, kot Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah iz leta 2002 za kaj takega zahtevata izrecno soglasje uporabnika.

Predstavniki Noyba zatrjujejo, da gre pri IDFA za popoln ekvivalent piškotka, ki se na napravo namesti brez soglasja. Postopek so sprožili, ker želijo doseči, da bi sledenje uporabnikom postala izjema, ne pa pravilo, kot je bilo doslej. Pri Noybu se v tožbi sklicujejo na Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah, ki omogoča, da nacionalni pooblaščenci samostojno izdajo odločbo in izrekajo kazni. S tem bi se radi izognili precej daljšemu postopku po GDPR, po katerem je Schrems v svoji tretji tožbi leta 2018 napadel Google in Facebook.