Applu in Amazonu se obetata rekordni četrtletji

Dare Hriberšek

2. nov 2020 ob 20:27:17

Wall Street utegne v naslednjih mesecih doseči še en zgodovinski mejnik. Tri podjetja, uvrščena v njihovo trgovanje, bodo s četrtletnimi prihodki presegla sto milijard ameriških dolarjev, kar se doslej še ni zgodilo. To mejo sicer redno presega Walmart, ki si v letošnjem zadnjem četrtletju obeta doseči 130 milijard, a zdaj se mu bosta kot kaže pridružila še Amazon in Apple.

Amazon je tako med objavo zadnjih rezultatov za kvartal, ki se izteče decembra, napovedal med 112 in 121 milijard prihodkov, ocena borznih analitikov pa govori o 119 milijardah. Slednji za Apple v enakem obdobju napovedujejo 101,6 milijarde prihodkov. Ocena za Apple temelji na predvidevanjih glede prodaje novih iPhonov, Amazon pa se za dobre obete lahko zahvali povečanemu spletnemu nakupovanju med pandemijo in izkupičku njihovega nakupovalnega dogodka Prime Day.

Mejnik stotih milijard prihodov na četrtletje sicer velja za precejšnjo redkost. Med svetovnimi podjetji so ga že presegle družbe kot so Royal Dutch Shell, China Petroleum & Chemical in britanski BP. Med ameriškimi pa že poleg omenjenega Walmarta še Exxon Mobil, vendar se to po letu 2013 ni več primerilo.