Google bo založnikom začel plačevati novice

Dare Hriberšek

26. jun 2020 ob 17:41:54

A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni velikani morali plačevati avtorska nadomestila za objavljene vsebine in celo za povzetke povezav do njih.

Kakorkoli, gre za pozitiven premik v pravo smer, ki pa ima tudi nekaj slabih plati. Dosedanje tovrstne sheme so se izkazale za pomanjkljive, saj so preferirale samo nekatere založnike in jim s tem ponudile precejšnjo prednost pred drugimi. Dalje, plačani zneski ostajajo skrivnost, a so po dosedanjih izkušnjah veliko prenizki, da bi založniškim hišam in njihovim avtorjem pomagali prebroditi digitalno krizo. Končno, sistem mikroplačil, pri katerem lahko bralci relativno poceni kupijo dostop do enega samega članka, se po mnenju poznavalcev utegne izkazati za dvoreznega, saj v tem primeru bralci ne bodo več motivirani za plačilo mesečne ali celoletne naročnine na posamezni medij.