BlueLeaks: največja objava dokumentov ameriške policije doslej?

Dare Hriberšek

24. jun 2020 ob 16:40:30

Spletna stran DDOSecrets (Distributed Denial of Secrets) je objavila milijone dokumentov, povezanih z ameriškimi organi pregona in njihovim delom. Do objave 270 GB težkega paketa je simbolično prišlo prejšnji petek, torej na praznik Juneteenth, ko se Američani spominjajo osvoboditve sužnjev na svojem ozemlju. Dokumenti obsegajo obdobje zadnjih desetih let, najmlajši med njimi pa so stari komaj tri tedne.

Med dokumenti so tudi občutljivi podatki, denimo fotografije osumljencev, bančni računi in podatki FBI. Predstavniki DDOSecrets so sicer v izjavi za javnost zatrdili, da so podatke pred objavo pregledali in umaknili za 50 GB spornih listin, ki so se nanašale na otroke, žrtve kaznivih dejanj, podjetja in druge podobne zasebne subjekte.

Kot domnevajo pri varnostnem podjetju KrebsOnSecurity, kjer so objavo zaznali med prvimi, ukradeni podatki izvirajo iz vdora v teksaško podjetje Netsential, katerega stranke so številne državne agencije in organi pregona. Dostop do dokumentov je še vedno precej otežen, saj strežnik pogosto prekinja prenašanje, zato, tako KrebsOnSecurity, doslej najverjetneje še nihče ni pregledal vsega objavljenega.