Po razpolovitvi rudarjenje bitcoina upadlo

Matej Huš

21. maj 2020 ob 04:37:56

Mineva teden dni od redne razpolovitve nagrade (halving) za rudarjenje bitcoina, ki se zgodi približno vsaka štiri leta. Skrčila se je na 6,25 bitcoina (ta hip okoli 54.000 evrov) na blok, torej v povprečju vsakih 10 minut. Ta časovnica se ohranja približno konstantna tako, da omrežje redno prilagaja zahtevnost rudarjenja količini dostopne računske moči. In te je po razpolovitvi precej manj.

Povprečno je bilo ta teden na voljo 20 odstotkov manj računske moči kot pred razpolovitvijo: s 122 EH/s je padla na slabih 100 EH/s. To je pričakovano, saj so z razpolovitvijo nagrade, ki se ni odrazila v rasti tečaja, starejše naprave za rudarjenje postale neprofitabilne. Videli smo tudi prvi del tega efekta, ko je v tednih in dneh pred razpolovitvijo računska moč močno rasla, ko so (zlasti Kitajci) želeli izkoristiti kmalu neprofitabilne starejše naprave. Ob dvakrat nižjih dobičkih je zanje energije predraga. Zato ni presenetljivo, da se je danes ponoči (sreda) znižala zahtevnost rudarjenja za šest odstotkov. To je bila prva prilagoditev zahtevnosti rudarjenja po razpolovitvi.

Trenutno se vsak dan narudari okrog 900 bitcoinov. Ob znižanju zahtevnosti se pričakuje, da bo nekaj izključenih naprav za rudarjenje ponovno začelo delati. Gre zlasti za te z močjo pod 25 TH/s, ki so nizko profitabilne. Pred razpolovitvijo je bil njihov tržni delež 15-30 odstotkov.

Cena bitcoina se od minulega tedna ni mnogo spremenila, čeprav je vmes dosti skakala. Trenutno je bitcoin vreden 9550 dolarjev, kjer je bil pred desetimi dnevi. Vmes je njegova vrednost sicer padla, zato je zadnji teden rasel. Danes se je za hip sesedel za skoraj 10 odstotkov, ko je trg opazil večje premikanje bitcoinov na enem izmed prvih računov iz časov začetka bitcoina. Premik 400.000 dolarjev v bitcoinih je sprožil bojazni, da je to le uvod v večje unovčevanje. Večina bitcoinov je namreč v rokah peščice staroselcev iz bitcoinove prazgodovine (whales), ki lahko tudi manipulirajo trg.