Microsoft presenetil s paketnim upravljalnikom programov

Dare Hriberšek

20. maj 2020 ob 20:18:39

Gre za orodje Windows Package Manager, ki ga je doslej pogrešal prenekateri razvijalec ali napreden uporabnik. Package managerji so sicer že dolgo v uporabi, v Windows je bil najpriljubljenejši Chocolatey, z njimi pa skorajda povsem avtomatiziramo proces nameščanja programske opreme na naprave. Vse to iz ukazne vrstice, prek orodja winget.

Ukaz "winget install rufus" bo tako sam poiskal in namestil zadnjo različico priljubljenega orodja za izdelavo zagonskih medijev. Seveda je programe mogoče nameščati, odstranjevati in nadgrajevati tudi v paketih, kar bo olajšalo življenja tistim, ki pogosto opremljajo nove naprave.

Baza razpoložljivih programov je za zdaj še bolj pičla, saj jih morajo v repozitorij naložiti razvijalci, prav tako še ni povsem jasno, kakšna bo bodoča povezava z Windows Store; ta je doslej veljal za nekakšno centralo nameščenih in razložljivih aplikacij, ki pa ni nikoli docela zaživel pri uporabnikih, niti pri Microsoftu, saj nekaterih starejših, a še vedno uporabnih aplikacij v njem ne najdemo.

Windows Package Manager je odprtokoden in je za člane programa Windows Insider že na voljo na Githubu.