Hekerji vdrli v strežnike LineageOS

Dare Hriberšek

4. maj 2020 ob 16:28:06

Neznanci so minuli konec tedna vdrli v jedrno infrastrukturo LineageOSa, gre za brezplačen in odprtokodni operacijski sistem za telefone, tablice in set-top boxe, ki temelji na platformi Android. Napad se je odvil v noči s sobote na nedeljo po našem času in je bil odkrit še preden bi lahko napadalci povzročili resno škodo.

Kot so sporočili iz LineageOS, so podpisni ključi za avtentikacijo uradnih distribucij ostali nedotaknjeni, prav tako izvorna koda in posamezne graditve operacijskega sistema. So pa začasno, zaradi preiskave dogodka, ugasnili vse svoje strežnike.

Napadalci so pri napadu izkoristili nezakrpano varnostno vrzel v Saltu, torej platformi Saltstacka za upravljanje in nadzor strežnikov na daljavo. Dve taki varnostni luknji, CVE-2020-11651 in CVE-2020-11652 so prav pred dnevi razkrili pri F-Secure, njuna kombinacija lahko napadalcu omogoči da obide vpisno proceduro in na Salt master namestitvi požene poljubno programsko kodo. Popravek je že na voljo, a trenutno je na svetu še kakih 6000 nezaščitenih strežnikov, zato so se že pojavila poročila o tovrstnih napadih. V nekaterih primerih so si napadalci na strežnikih pustili odprta stranska vrata, spet v drugih so namestili programe za rudarjenje kriptovalut.