Microsoft ukinja certifikate MCSA, MCSD in MCSE

Matej Huš

3. mar 2020 ob 18:49:08

Microsoft je sporočil, da bo konec junija prenehal ponujati certifikate MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate), MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) in MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert), s katerimi so lahko posamezniki izkazovali svojo usposobljenost za delo z Microsoftovimi rešitvami. Tedaj bodo ukinili tudi vrsto izpitov, ki so bili pogoj za pridobitev teh certifikatov in ki jih je Microsoft izvajal. Kdor certifikate ima oziroma bi jih pridobil do konca junija, mu bodo normalno veljali do poteka, torej dve leti.

V podjetju pojasnjujejo, da so septembra 2018 začeli prehod na usposabljanje in certificiranje glede na vloge, ne več na izdelke. Odtlej so dodali 34 novih certifikate, ko pokrivajo Azure, Modern Workplace in Business Aplications. Certifikatov za nova Windows Server 2019 in SQL Server 2019 pa naprimer ne bo, temveč bo to znanje vključeno v certifikate za Azure Apps & Infrastructure in Data & AI solution.

Konkretno gre za certifikate MCSA: BI Reporting, MCSA: Dynamics 365 for Operations, MCSA: SQL 2016 BI Development, MCSA: SQL 2016 Database Admin, MCSA: SQL 2016 Database Dev, MCSA: SQL Server 2012/2014, MCSA: Universal Windows Platform, MCSA: Web Applications, MCSA: Windows Server 2012, MCSA: Windows Server 2016, MCSD: App Builder, MCSE: Business Applications, MCSE: Core Infrastructure, MCSE: Data Management & Analytics, MCSE: Productivity.