WhatsApp ima dve milijardi uporabnikov

Matej Huš

12. feb 2020 ob 19:45:05

Po Facebooku je druga aplikacija, ki je presegla mejo dveh milijard uporabnikov, postal WhatsApp. Lahko bi dejali, da je to spet uspelo Facebooku, saj je WhatsApp od leta 2014 v Facebookovi lasti. Za podjetje je odštel 22 milijard dolarjev. Po eni strani je aplikacija priljubljena zaradi brezplačnosti in odsotnosti reklam, naročnine ali drugih motečih elementov. Realisti pa bodo ob tem seveda jadrno dodali, da je to možno, ker je njen lastnik Facebook, ki služi debele milijarde z oglasi in osebnimi podatki, ki mu jih ljudje prostovoljno zaupajo.

Ena izmed pomembnih tem, ko govorimo o aplikacijah za hipno sporočanje, je varnost komunikacije. WhatsApp že dlje časa poudarja, da uporablja šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje katerikoli tretji stranki (vključi s Facebookom). Facebook vztraja, da se ne bo uklonil pritiskom nekaterih držav - ZDA, Indije, Avstralije, Velike Britanije in drugih - naj vgradi stranska vrata ali vsaj omogoči dešifriranje sporočil, če bi organi pregona to potrebovali. Facebook trmasto vztraja, da tega ne bodo storili in da bo šifriranje ostalo.

Vsako šifriranje je uporabno le, če je trdno. Organi lahko od WhatsAppa dobijo prometne podatke (kdo je kdaj s kom komuniciral), ne pa vsebine. Ob tem pa je treba poudariti, da zanašanje na šifriranje v tranzitu še zdaleč ni dovolj. Šibka točka je običajno kar naprava, kjer sporočila pišemo in beremo. Kdor ima okužen telefon, mu nobeno šifriranje ne pomaga. In v resnici je to precej laže storiti kakor razbijati šifriranje.

Večini ljudi je povsem vseeno, ali so njihova sporočila šifrirana ali ne, s čimer ni nič narobe. Komur pa je to pomembno, se mora zavedati, da rešitve niso preproste in da terjajo premislek o vseh podrobnostih. WhatsApp pa bo ostal najpopularnejša aplikacija za pošiljanje sporočil.