Roboti so zaobvladali sortiranje v skladišču

Jurij Kristan

31. jan 2020 ob 07:26:11

Kalifornijsko podjetje Covariant je pokazalo strojno inteligenco, ki robotskim rokam omogoča doslej še nevideno zanesljivost pri rokovanju z raznolikimi predmeti, tudi v še nepredvidenih situacijah. Uspeh na široko odpira vrata robotizaciji sortiranja v skladiščih in drugod.

Pri udarnih najavah o robotizaciji skladišč, ki v zadnjih letih rade prihajajo s Kitajske, gre prvenstveno za avtomatizacijo notranjega transporta - se pravi naprednejše vozičke. Ročnih spretnosti, ki so potrebne za finejšo manipulacijo predmetov, pa pri robotih doslej še nismo uspeli spraviti na zadovoljivo raven za komercialno rabo izven enoličnih proizvodnih linij, navkljub množici firm, ki se trudijo v to smer. To je med drugim zgrda izkusila Tesla, kjer so se namere po 100-odstotni robotizaciji avtomobilskih tovarn klavrno izjalovile in Musku precej zakomplicirale situacijo.

Mlado kalifornijsko podjetje Covariant pa je sedaj objavilo, da je uspelo razviti strojno pamet, ki dosega prek 99-odstotno zanesljivost v prijemanju praktično vseh vrst predmetov. S tem jo je mogoče uporabiti na primer na poziciji v skladišču, kjer se pripravlja spletno naročene pošiljke in kamor se roboti doslej še niso prebili - in kjer dela vsa tista podplačana Amazonova delovna sila. Da ne gre zgolj za prazno marketinško objavo, kaže kar stvarna praksa, saj s tem algoritmom opremljene stroje že mesece uspešno uporabljajo "v divjini", med drugim v nemških skladiščih, kjer z njimi upravlja eden prvih partnerjev Covarianta, Knapp.

Kalifornijci svojo strojno inteligenco imenujejo Covariant Brain, in sicer zato, ker gre za eno, ogromno centralizirano nevronsko mrežo, ki upravlja z vsemi stroji. To je v več pogledih izjemna novica; ne le v oziru, da je neodvisna od same strojne opreme in jo lahko sprežejo z večino robotskih rok na trgu, temveč še posebno v detajlu, da je očitno sposobna visoke stopnje posploševanja. Ker to slednje globokim nevronskim mrežam rado počne velike probleme, se seveda poraja vprašanje, kako so Covariantovi možgani zgrajeni. Podrobnosti so zaenkrat poslovna skrivnost, ki jo možje skrbno varujejo. Pravijo, da ne gre za revolucionarne pristope, temveč zgolj za izpiljeno rabo doslej znanih arhitektur, je pa v intervjuju za IEEE Spectrum opazen namig, da so skombinirali več tipov mrež in učenja. Zanimivo je tudi, da se AI orientira zgolj s podatki iz sistema preprostih kameric, ki so namontirane na roke.

Družbi, ki je nastala šele pred dobrima dvema letoma kot Embodied Intelligence, je tako uspel veliki met in naenkrat ima med podporniki veliko znanih imen iz umetne inteligence, kot sta Geoff Hinton in Yann LeCun. Za javnost pa očitno velja nasvet, da ni pametno začenjati kariere v skladiščnem sortiranju.