Priljubljeni protivirusnik Avast prodaja podatke

Matej Huš

29. jan 2020 ob 21:04:02

Avast je priljubljen protivirusni program, ki ga proizvaja istoimensko češko podjetje. Zaradi svoje brezplačnosti je našel pot na številne računalnike, a zadnje preiskave kažejo, da v resnici uporabniki plačujejo visoko ceno. Za približno 400 milijoni uporabnikov, kolikor jih ima, Avast vohuni. Podatke prodaja zainteresiranim oglaševalcem.

Že lani je Forbes odkrival, kako Avast in AVG z razširitvami za brskalnike, ki so namenjene varnemu brskanju, gledata, kaj uporabniki počno. Decembra sta Mozilla in Opera nekaj Avastovih razširitev za brskalnik celo odstranili iz spletne tržnice zaradi varnostnih pomislekov. Izvršni direktor Ondrej Vlcek je tedaj pojasnil, da gre zgolj za agregirane in anonimizirane podatke, ki jih kupci ne morejo povezati s konkretnimi uporabniki. Za milijonske zneske te podatke kupujejo multinacionalke, kot so Google, Microsoft, PepsiCo ali McKinsey. A raziskave so večkrat pokazale, da deanonimizacija ni nemogoča.

The Vice je sedaj skupaj s PCMag pridobil dokumente, ki o tej praksi razkrivajo še več. Avastova podružnica Jumpshot zbira podatke, ki jih Avast pridobi z računalnika posameznega uporabnika, in potem prodaja naprej. Seznam kupcev je dolg: Google, Yelp, Microsoft, McKinsey, Pepsi, Home Depot, Condé Nast, Intuit in drugi. Od 400 milijonov uporabnikov dobi Jumpshot podatke z več kot 100 milijonov naprav. Pri tem Avast od minulega tedna dalje uporabnikom izrecno pove, da se bodo podatki zbirali (opt-in), a kaj ko marsikdo ne bere in potrdi vse, kar mu program predlaga. In kaj vse se zbira? Googlova iskanja, GPS-koordinate, obiskane strani, obisk na YouTubu, ogled pornografskih strani itd. Osebnih podatkov zraven ni, a je iz zgodovine brskanja sorazmerno enostavno ugotoviti, za koga gre, pravijo strokovnjaki.