23andMe je na podlagi svoje baze genomov razvil prvo zdravilo

Jurij Kristan

20. jan 2020 ob 13:20:37

V podjetju 23andMe, kjer ponujajo storitve testiranja našega dednega materiala z namenom iskanja prednikov in podobnega, so na podlagi tako zgrajene banke genomov uspeli razviti tudi prvo zdravilo in ga prodati španskemu farmacevtskemu podjetju Almirall.

23andMe sodi v skupino tistih firm za osebno genomiko, ki nam na dom pošljejo komplet za jemanje brisa ustne sluznice, nakar iz njega s sekvenciranjem genskega materiala doženejo na primer, da je bil eden od naših prapradedkov z Nove Zelandije. Toda v podjetju so imeli že od začetka s tako nabranimi podatki veliko višje cilje od svetovanja o sorodstvu - nameravali so jih uporabiti tudi za razvoj zdravil. Ob pošiljanju paketa z brisi nazaj imamo namreč možnost odkljukati okence, ki 23andMe dovoli uporabiti naše podatke v ta namen; od prek 10 milijonov uporabnikov naj bi jih kar štiri petine na to tudi res pristalo. Razvoj učinkovin firma počne tako v lastni režiji, v oddelku Therapeutics, kakor v sodelovanju s farmacevtskimi velikani, s katerimi delijo svojo bazo podatkov; predlani so tako na primer začeli štiriletno sodelovanje z družbo GlaxoSmithKline.

Sedaj so objavili, da se je njihov notranji oddelek dokopal do prvega odkritja, in sicer učinkovine za blaženje vnetnih obolenj. Pravico do njene rabe so prodali španskemu farmacevtskemu podjetju Almirall, ki bo na tej podlagi razvilo uporabno zdravilo. Gre za enega precedensov v tovrstnem izkoriščanju zasebnih bank genomskih podatkov, ki rastejo z veliko naglico. Pomemben je vsaj v detajlu, da so uporabniki za to odkritje svoje podatke oddali zastonj, firma pa je na tej podlagi skovala dobiček. Postopek je seveda povsem legalen, saj so se stranke z vso vednostjo odrekle morebitnim pravicam do sodelovanja pri zaslužku (kar stoji v drobnem tisku); tudi je vprašanje, kolikšen profit bo 23andMe na tej podlagi dejansko napravil, saj številk niso razkrili, prav tako pa ne vemo, kolikšne stroške so imeli z razvojem. Toda v času, ko posamezniki vse prelahko izgubljamo svoje osebne podatke v črnih luknjah big date, bi kazalo dobro premisliti, ali se ne prodajamo preveč poceni.