Francija preizkuša naročanje bolniške odsotnosti prek spleta

Matej Huš

19. jan 2020 ob 18:44:57

V Franciji so minuli torek uvedli spletno storitev Arret maladie, ki zaposlenim omogoča pridobitev bolniškega lista prek interneta. Kdor je preveč bolan, da bi se lahko odpravil do zdravnika, lahko ob plačilu 25 evrov dobi telediagnozo (torej video pregled zdravnika prek interneta) in do 3 dni bolniške (toliko dni je v Franciji neplačanih!) štirikrat na leto. Treba je le izpolniti obrazec o simptomih in izvesti videoklic z zdravnikom, ki potem odloči, ali je krajši bolniški stalež upravičen.

Zamisel je hvalevredna, a žal se je hitro izkazal človeški faktor in jo dodobra izmaličil. Že prvi dan ob zagonu storitev je ta preprosto nehala delovati, ker je bil naval prevelik. To se še vedno dogaja in zlasti v jutranji urah je storitev nedostopna, ker preveč ljudi želi bolniško. Čeprav zdravniki opozarjajo, da je namenjena le hudim primerom, ko bolnik ne more do zdravnika, jo v praksi ljudje zlorabljajo za vsako malenkost. CNAM ob tem opozarja, da teh 25 evrov ljudem, ki storitev uporabijo za nenujne primere, zavarovalnice ne bodo refundirale. Dokazati bodo morali, da do zdravnika niso mogli, ker ni bil dosegljiv ali ker niso mogli zapustiti stanovanja.

Protestirajo tudi zdravniki, ki telediagnoze ocenjujejo kot problematične. Pravijo, da gre za neresen postopek, saj prava diagnoza ni naročanje pice, temveč temeljit postopek, pri katerem mora zdravnik pacienta temeljito pregledati v živo.