Informacijski napad na avstrijsko zunanje ministrstvo

Dare Hriberšek

5. jan 2020 ob 17:26:03

Avstrijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so neznanci v soboto okoli 23.ure izpeljali obsežen napad na njihov informacijski sistem. Glede na način in obseg vdora sklepajo, da so napadalci povezani z eno od tretjih držav ter da je napad podoben tistim, kot so jih v preteklosti doživele nekatere druge institucije v EU. Povedali so še, da so nemudoma formirali posebno koordinacijsko skupino, ki se ukvarja s posledicami napada - ta bi lahko po ocenah trajal več dni - drugih podrobnosti pa niso izdali.

Incident bi lahko imel politično konotacijo, saj se je odvil na dan, ko so se avstrijski Zeleni na kongresu v Salzburgu odločili vstopiti v koalicijo s konservativno ljudsko stranko.

Večji informacijski napadi na evropske državne institucije so se v zadnjih letih primerili v Nemčiji, tam so leta 2018 hekerji vdrli v vladni računalniški sistem, leta 2015 pa je bil žrtev napada nemški parlament. Preiskovalci so za oba dogodka obtožili rusko skupino Fancy Bear oz. APT 28, ki je domnevno povezana z oblastmi v Moskvi.