ZDA želijo uvesti obvezno prepoznavanje obrazov na letališčih za vse, tudi državljane

Matej Huš

4. dec 2019 ob 07:50:08

V ZDA na letališčih že sedaj izvajajo prepoznavanje obrazov za tujce, ki vstopajo v državo, sedaj pa želijo to prakso razširiti tudi na lastne državljane. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) predlaga, da v skladu s potrebo po uvedbi biometrične identifikacije vstopajočih in izstopajočih na mejnih prehodih uvedejo obvezno fotografiranje tudi za državljane. Po trenutnih pravilih so bili državljani in imetniki dovoljenja za stalno prebivanje (zelena karta) izvzeti.

V zadnjem času so krepili predvsem nadzor na odhodnih letih, saj so tako želeli poloviti obiskovalce, ki so v ZDA prekoračili dovoljeno trajanje bivanja na vizumu. Prepoznavanje obrazov se še ne izvaja povsod, a imajo do leta 2021 rok, da ga uvedejo na 20 najprometnejših letališčih. Sistem so sicer začeli uvajati leta 2016 in je doslej naletel na nemalo tehničnih težav. Leta 2017 je predsednik Donald Trump podpisal izvršni ukaz, s katerim je še pospešil uvedbo biometričnega prepoznavanja vseh potnikov v mednarodnem in domačem prometu na ameriških letališčih. To vključuje odvzem prstnih odtisov in fotografiranje.

Prve zamisli o uvedbi biometričnega nadzora vstopa in izstopa v državo segajo v leto 1996, ko ga je zakonodaja (Illegal Immigration Reform and Immigrant Responsibility Act) prvikrat priporočila, a se ni množično uporabljal. Po terorističnih napadih leta 2001 pa je prevladalo mnenje, da je to potreben ukrep za zagotavljanje varnosti, kar je izpostavila tudi komisija v preiskovalnem poročilo o terorističnih napadih.

Borci za pravice ostro kritizirajo novi predlog, saj bo z njim vlada snedla obljubo, da biometrični vstop ne bo veljal za državljane in zakonite stalne prebivalce. Ob tem spominjajo na ne tako redke primere vdorov v državne baze, denimo poletni vdor (v sicer pogodbenika ameriške vlade), ki je na internet naplavil registrske označbe. Če se zgodi tak vdor v bazo fotografij, so posledice lahko še hujše.