V Maribor prihaja superračunalnik

Matej Huš

28. nov 2019 ob 10:35:02

Včeraj so v Mariboru na svečanosti otvorili prvi del nastajajočega superračunalnika HPC RIVR, ki nastaja v okviru projekta Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur. Projekt, ki ga koordinira Univerza v Mariboru, v njem pa sodelujeta še Institut informacijskih znanosti (IZUM) in novomeška Fakulteta za informacijske študije (FIŠ), bo na koncu postavil celoten superračunalniški sistem, ki se bo v svetovnem merilu (na lestvici Top 500) uvrščal med 20. in 40. mesto. Kot pogodbeni partnerji sodelujejo vse inštitucije, ki so članice SLING-a, torej tudi ostale univerze, Inštitut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, ARSO, ARNES in nekaj drugih partnerjev.

Prvi del HPC RIVR-ja ima zmogljivost 244 teraflops in je namenjen razvoju in preizkušanji in programski rešitev, da bo končni izdelek nared po meri za raziskovalce iz različnih ved, ki imajo zelo različna znanja, zahteve in potrebe. Nekatere simulacije terjajo veliko procesorske moči, drugod je ozko grlo skladiščenje podatkov, tretje potrebujejo velike količine pomnilnika ali ekstremno paralelizacijo. Raziskovalci iz pogodbenih partnerjev bodo sedaj lahko začeli preizkušati sistem in pripravljati komplete (containers) programske opreme, da bo ta optimalno izkoriščala zmogljivosti. Končni izdelek bo zmogel 10 petaflops in bi bil trenutno na 19. mestu lestvice Top 500.

HPC RIVR je 20 milijonov evrov vreden projekt (v resnici se združujeta dva projekta), kjer 80 odstotkov sredstev prispeva Evropska unija, preostanek pa slovensko resorno ministrstvo (MIZŠ). V okviru projekta je denar tako za strojno opremo kakor tudi za zaposlitve strokovnjakov, ki bodo vzpostavili in vzdrževali superračunalnik. S tem sistemom, ki stoji v vzhodni kohezijski regiji zaradi zmanjševanja regionalnih razlik, bomo presegli fragmentacijo računalniških kapacitet v Sloveniji. To se trenutno kaže v več ločenih računskih gručah, saj ima večina raziskovalnih in drugih inštitucij svoje (IJS, KI, UL, ARSO itd.), ponekod celo več. To prinaša nepotrebne stroške vzdrževanja. Prvi korak z optimalnejši rabi je omrežje SLING, ki že omogoča deljenje virov, HPC RIVR pa bo prinesel povsem novo dimenzijo centralizacije računske moči v Sloveniji. HPC RIVR je del evropskega konzorcija EuroHPC, v okviru katerega bodo prve superračunalnike dobile Španija, Finska, Italija, Bolgarija, Češka, Luksemburg, Portugalska in Slovenija. Ti bodo povezani.