Ameriški spletni velikani zaskrbljeni zaradi avtorskih predpisov na tujem

Dare Hriberšek

10. nov 2019 ob 16:48:56

Dve veliki ameriški združenji, Computer & Communications Industry Association (CCIA) in Internet Association (IA) sta na predsedniško predstavništvo za trgovino (US Trade Representative) naslovila posebni opozorili, katerega namen je vplivati na letno poročilo tega organa o ovirah, ki se za ameriška podjetja pojavljajo v zunanji trgovini. CCIA ima člane kot so denimo Amazon, Cloudflare, Facebook in Google. V IA pa so včlanjeni Google, Reddit, Twitter, Microsoft, Spotify in še mnogi drugi.

Osrednji problem je avtorska zakonodaja, ki vznika po svetu in, ki čedalje pogosteje vzpostavlja odgovornost ponudnikov storitev za avtorsko sporne vsebine na njihovih platformah. Še več, za kršitve predpisuje drakonske kazni. Trn v peti ni le evropska Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, pač pa so podobne predpise sprejeli tudi v Indiji, Vietnamu in Avstraliji. Glede direktive EU so v CCIA zapisali: "Da predstavlja neposredno grožnjo internetnim storitvam in, da njene določbe močno odstopajo od ustaljenih mednarodnih norm. Zato bo ponujanje takih storitev v EU bodoče oteženo, saj bo skladnost z direktivo od ponudnikov zahtevala precejšna vlaganja." S tem zadnjim merijo na obveznost vzpostavljanja vsebinskih filtrov, ki jih nalagajo določeni predpisi, med njimi tudi evropska direktiva.

V IA pa podobno ugotavljajo, da je evropska direktiva v konfliktu za ameriškim pravom in, da bo njeno spoštovanje zahtevala naložbo v filtre ter plačevanje evropskim organizacijam za stvari, ki so v ZDA popolnoma legalne. Zato menijo, da bi se morala ameriška administracija odločneje zavzeti za uveljavljenje njihovega lastnega pravnega okvira, ko gre za spoštovanje avtorskih zakonodaj na tujem.

Niso pa vsa ameriška združenj na isti strani barikad, ko gre za Evropsko direktivo. MPAA (Motion Picture Association of America) namreč vneto lobira za večjo odgovornost ponudnikov storitev pri preprečevanju kršitev avtorskih predpisov.