Waymo pošilja na ceste povsem samodejna vozila

Dare Hriberšek

11. okt 2019 ob 14:43:52

Waymo, podjetje za prevoz potnikov v lasti Alphabeta, je te dni svoje stranke v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizoni obvestilo, da lahko v bodoče za prevoz dobijo vozilo, v katerem za volanom ne bo več sedel nadzorni šofer iz mesa in krvi. Sporočilo ne omenja točnega začetka takih prevozov, niti kakih drugih podrobnosti, ki bi utegnile zanimati javnost in uporabnike. Njihova vozila brez človeškega nadzornika so bila sicer doslej že večkrat opažena v prometu, a doslej še niso opravljala komercialnih prevozov.

Sporočilo so prejeli samo udeleženci Waymovega programa Eary rider, torej tisti, ki so v testiranju samodejnih prevozov sodelovali že od samega začetka, pri čemer so morali podpisati t. i. NDA dogovor, ki jim zapoveduje popolno molčečnost glede morebitnih doživetij med vožnjo. Potnike, po katere bo prišlo vozilo brez nadzornika, bodo o tem prej obvestili prek aplikacije, da ne bi prišlo do prevelikih presenečenj, po telefonu pa jim bo za morebitna pojasnila vas čas na voljo tudi Waymov agent.

Waymo je svojo tehnologijo avtonomnih vozil začel preizkušati leta 2009, s programom Early rider pa so začeli leta 2017. Konec lanskega leta so storitev prvikrat pričeli ponujati komercialno, pod znamko Waymo One.