» »

Največ lun v našem osončju ima po novem Saturn

Največ lun v našem osončju ima po novem Saturn

vir: Carnegie Institution for Science

vir: Space
Space - Potem, ko so znanstveniki z novimi opazovanji našteli dvajset novih naravnih satelitov okoli Saturna, je ta v njihovem skupnem številu z 82 proti 79 premagal do sedaj vodeči Jupiter. Novoodkrite lune so precej oddaljene od površine Saturna - ena med njimi je celo njegov najoddaljenejši satelit - in imajo okoli 5 km premera. Po ocenah znanstvenikov so nastale približno štiri milijarde let nazaj, ko so se mimoleteči asteroidi in kometi ujeli v gravitacijsko polje našega drugega največjega planeta.

Odkritje je posledica ponovne obdelave fotografij, ki jih je že pred kakim desetletjem zajel teleskop Subaru na Havajih. Z algoritmi so vnovič primerjali posnetke napravljene v različnih časovnih obdobjih in na novo razločili med zvezdami in galaksijami v ozadju ter Saturnovimi sateliti. Zanimivo je, da imajo samo tri nove lune t. i. napredno oz. progradno orbito, pomeni, da okoli planeta krožijo v isti smeri kot se vrti sam, preostalih 17 pa retrogradno.

Omenjena sedemnajsterica sodi v Nordijsko skupino Saturnovih lun, ki so najverjetneje nastale iz enega samega velikega satelita, ki se je tekom burne preteklosti našega solarnega sistema zaradi trkov razbil na manjše dele. Dve od progradnih lun pa sodita v t. i. Inuitsko skupino, ki okoli Saturna krožijo pod kotom 46 stopinj in imajo prav tako skupnega lunarnega prednika. Preostala, gre za najoddaljenejšo od površine planeta, pa najverjetneje sodi v Galsko skupino Saturnovih lun.

Če bi si želeli sodelovati pri poimenovanju novih lun, lahko to storite prek Twitterja vse do 6. decembra, svoj predlog pa opremite s kratkim pojasnilom in hashtagom #NameSaturnsMoons.

3 komentarji

Markoff ::

Zanimivo je, da imajo samo tri nove lune t. i. napredno oz. progradno orbito, pomeni, da okoli planeta krožijo v isti smeri kot se vrti sam, preostalih 17 pa retrogradno.

To pomeni, da so tujke, se pravi, da so v takšni ali večji obliki priletele od drugod, nato pa ali trčile, razpadle ali pa se samo utirile v njegovo orbito?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

espacious ::

Ni rečeno. Sicer nimam nič za podkrepit mojo tezo.
LP, espacious

D3m ::

So že poimenovali.
|HP EliteBook|R5 6650U|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cassini preživel spektakularen spust skozi Saturnove obroče

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
215805 (4110) BigWhale
»

Išče se deveti planet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3110592 (7755) BigWhale
»

Odkrit orjaški prstan okoli Saturna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
243865 (2073) LordPero
»

Saturn nova? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28018240 (13165) Invictus
»

Zakaj so galaksije ploščate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
545339 (4492) Thomas

Več podobnih tem