Kako se bo WordPress množično posodabljal

Matej Huš

8. avg 2019 ob 22:13:26

Približno tretjina vseh spletnih strani poganja WordPress, ki je s tem tudi daleč najpopularnejši sistem za urejanje vsebine (CMS). WordPress je doslej prilezel že do verzije 5.2, aktivno pa so vzdrževane vse verzije od vključno 4.7. Toda na internetu še vedno mrgoli starejših verzij, ki niso le nepodprte, temveč tudi polne že zdavnaj odpravljenih hroščev in zakrpanih ranljivosti. Zato razvijalca WordPressa snujejo načrt, kako bodo v prihodnosti vse stare verzije oddaljeno posodobili.

Ker gre pri takšni veliki nadgradnji milijonov strani lahko marsikaj narobe, se bodo projekta lotili korakoma. Sprva bodo dva odstotka vseh namestitev WordPressa 3.7 nadgradili na 3.8. Teden dni pozneje bodo nadgradili še 18 odstotkov namestitev, še teden dni kasneje pa še preostanek. Nato bodo celoten postopek ponovili za nadgradnjo s 3.8 na 3.9, pa potem s 3.9 na 4.0 in tako počasi do 4.7, ki je zadnja podprta verzija. Ob tem bodo ves čas spremljali, kaj se dogaja na internetu in ali je prišlo do kakšnega večja poloma na straneh. Če bo šlo kaj množično narobe, bodo nadgradnje ustavili, sicer pa bodo obvestili upravljavce prizadetih strani, naj poskrbijo za skladnost z novo verzijo WordPressa. Vse verzije pred 3.7 bodo ostale, ker nimajo funkcije za samodejno posodabljanje; takšnih je tri odstotke.

Predstavljena je kompromisna različica, medtem ko je bil prvotni načrt precej brutalen. Po njem bi vse stare verzije WordPressa nemudoma nadgradili neposredno na WordPress 4.7, kar bi zagotovo povzročilo nemalo težav. Teme in vtičniki na številnih starih straneh se namreč ne bi razumeli z novim jedrom WordPressa. Upravljavci strani bodo imeli tudi možnost, da se avtomatičnemu posodabljanju izrecno odpovedo (opt out), in sicer bodo dobili obvestilo o nadgradnji vsaj šest tednov pred datumom posodobitve. V obvestilu bodo administratorje strani odločno opozorili, da nenadgradnja predstavlja veliko varnostno tveganje.