Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

Matej Huš

31. jul 2019 ob 19:06:45

Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah dolarjev, naprave za nošnjo pa 5,52 milijarde dolarjev. S storitvami so zaslužili 11,45 milijarde dolarjev, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Apple ima že 420 milijonov naročnikov na različne svoje storitve. Samo pri Apple TV se je njihovo število v enem letu povečalo za polovico.

Denarni tok je v zadnjem kvartalu znašal 11,6 milijarde dolarjev. Kar 21 milijard dolarjev so vrnili delničarjem, in sicer 17 milijard dolarjev z odkupom lastnih delnic in 3,6 milijarde v dividendah. Naslednje izplačilo dividend bo glede na presečni datum 12. avgusta v višini 0,77 dolarja. Delnica podjetja je trenutno vredna 217 dolarjev, in sicer je po objavi zadnjih poslovnih rezultatov poskočila za štiri odstotke.