Galileo ne deluje že četrti dan

Dare Hriberšek

14. jul 2019 ob 19:49:50

Že od minulega četrtka zgodaj popoldne je evropski sistem za satelitsko navigacijo v celoti pretežno nedelujoč. Upravljavci navigacije z evropske agencije GSA so kmalu po začetku težav izdali posebno obvestilo NAGU (Notice Advice to Galileo Users), v katerem so opozorili, da lahko uporabniki naletijo na degradirano delovanje sistema, zaradi česar lahko storitev uporabljajo zgolj na lastno odgovornost. Ter, seveda, da bodo delovanje konstelacije poskušali zagotoviti v najkrajšem času. Drugi NAGU je bil izdan v soboto zvečer, v njem so uporabo navigacije do nadaljnjega odsvetovali.

Težava naj bi bila v PTF (Precise Timing Facility), gre za institucijo v Italiji, ki s pomočjo večih cezijevih ur skrbi za Galileovo sistemsko uro GST oz. Galileo System Time, ki jo sateliti uporabljajo kot enotno časovno referenco in na ta način omogoča natančno določanje lokacije.

Statusna stran, ki prikazuje stanje konstelacije, pa tudi še danes kaže veliko večino od 22 satelitov kot nedelujočih oz. neuporabnih, pri nekaterih pa poteka testiranje. Na vprašanje medijev pri GSA odgovarjajo, da na zadevi delajo in da naj bi sistem začel ponovno delovati že kmalu. Glede na to, da se naše naprave znajo povezati tudi z drugimi sistemi satelitske navigacije, denimo z GPS in GLONASS, večina uporabnikov izpada Galilea verjetno ne bo niti opazila.