Pametni zvočniki bodo zaznavali srčne zastoje

Jurij Kristan

22. jun 2019 ob 21:43:02

Strokovnjaki iz Seattla so razvili algoritem, ki je zmožen zaznati značilno hropenje, ki je posledica zastoja srca. To obeta, da bodo pametni zvočniki na nočnih omaricah začeli samodejno preprečevati tovrstne smrti.

Srčni zastoj je bržkone najnevarnejši tip srčne okvare, saj pri njem do smrti pride že v nekaj minutah in je takojšnja pomoč za preživetje bolnika ključnega pomena. Še posebno usoden je, ker se statistično veliko primerov dogodi med spanjem, ko prizadeti ob sebi nima nikogar, ki bi lahko pomagal. Zato so raziskovalci z Washingtonske univerze v Seattlu prišli na idejo, da bi pametne zvočnike, kakršna sta Amazonov Echo in Googlov Home, uporabili za poslušanje dihanja spečih uporabnikov. V približno polovici primerov namreč ob srčnem zastoju pride do karakterističnega hropenja, po katerem je motnjo lahko zaznati - v primeru klicanja prve pomoči tako dispečer kličočemu naroči, naj prisloni telefon k pacientu.

Prav 236 takšnih posnetkov so inženirji uporabili za učenje algoritma, ki je nato v 97% testnih primerov pravilno raztolmačil težko dihanje. Pomembno je, da je program dovolj preprost, da lahko teče lokalno na napravi in torej ni komponenta Alexe ali drugih pametnih pomočnikov, kar bi pomenilo nenehno poslušanje okolice iz oblaka ter s tem tveganje za zasebnost. Ravno takšni diagnostični pripomočki bodo imeli veliko korist od skorajšnjega prihoda lokalnih čipov za pospeševanje strojne inteligence. Obenem gre v opisanem primeru za razmeroma preprosto in elegantno rešitev - za razliko od drugih, ki običajno terjajo na telo pritrjene senzorje.