Apache gre na GitHub

Matej Huš

29. apr 2019 ob 23:17:44

Eden izmed velikanov na področju odprte kode Apache Software Foundation (ASF) je prestopil na GitHub. Največja fundacija odprte kode, v kateri 730 članov in 7000 redno sodelujočih upravlja 200 milijonov vrstic kode, je leta 2016 začela integrirati GitHubov repozitorij v svoje storitve. Migracija je bila končana februarja letos, sedaj pa je napočil čas za zadnji korak. Vseh 350 odprtokodnih projektov je prenesenih in dostopnih na GitHubu.

To pomeni, da ASF ukinja lastno infrastrukturo Git, ker je ne bo več potreboval. Meni, da bo za razvijalce enostavneje, za novince pa privlačneje, če bodo razvojni model poenostavili tudi s tem, da bodo uporabljali GitHub.

V preteklosti so projekti ASF uporabljali dvoje: Apache Subversion in Git. Ker so se razvijalci začeli pritoževati, da bi bilo najbolje imeti kodo na GitHubu, ker je tako laže delati in sodelovati, se je leta 2016 začela integracija. Do konca minulega leta so na GitHub prenesli večino projektov, tako da lahko razvijalci uporabljajo GitHubova orodja, ASF pa je vzdrževal zrcalno kopijo na svoji infrastrukturi. Sedaj je prehod zaključen.

Nekateri razvijalci so nad odločitvijo sicer besni, ker je GitHub v Microsoftovi lasti, a za zdaj je odprt, brezplačen in široko uporab(lj)en.