» »

Še zadnja država v Evropi dobila 4G

Še zadnja država v Evropi dobila 4G

Slo-Tech - Ta teden se je še zadnja država v naši soseščini in Evropi spoznala z omrežjem 4G. Regulator je licence za koriščenje frekvenc 4G razdelil še v Bosni in Hercegovini, kjer se je že začelo poizkusno obratovanje. Komercialna storitev bo na voljo v začetku maja, in sicer po načrtih 8. maja. Trenutno testno deluje v Mostarju, naslednje mesto pa bo Sarajevo.

Za uporabo omrežja 4G bodo morali lastniki telefonov dobiti nove kartice SIM, kar je običajno. V Bosni in Hercegovini v resnici vzpostavljajo omrežje 4G+, ki bo omogočalo hitrosti do 300 Mb/s, kar je dvakrat več od običajnih omrežij 4G. Licence za uporabo frekvenc so dobili vsi trije ponudniki mobilnih storitev (HT Mostar, BH Telekom in Telekom Srpske). Do pokritosti večjega dela države pa bo še trajalo. Pričakujejo, da bodo prihodnje leto omrežje 4G zagotovili 60 odstotkom prebivalstva, do leta 2025 pa 90 odstotkom, kot to zahteva koncedent. Vsak operater bo moral do leta 2023 v petih obrokih plačati skupaj 17,5 milijona konvertibilnih mark za uporabo frekvenc.

4 komentarji

starfotr ::

Plačali so pa res čisto malo. 0,8€/prebivalca. Pri nas je bilo 20x več.

BUMM ::

Bosna je počakala na razprodajo.

Glugy ::

Medtem ko je prva država že dobila 5G je zadnja dobila 4G. A ne bi blo v bistvu bolj smiselno potem počakat pa skočt diret na 5G? Bi bilo ekonomsko bolj smiselno?

Lonsarg ::

V bistvu ne, ker to kar označujemo kot 5G je low-range only. Za vse ostalo obstaja še vedno 4G oziroma, torej bosta vedno oba hkrati, 4G za pokritost ter 5G za masovne male celice kjer je gostota ljudi velika.

Kar se pa tehnološkega ozadja tiče sta pa tako 4G kot 5G oba LTE (Advanced), ki je "neskončno iterativni standard". Torej LTE je sklop neskončnih iteracij in modulov, ki bodo vedno backwards compatible. 5G je nič drugega kot high frequency/low range modul na LTE.

Skratka do 4G je vsakič bil dejansko tudi tehnični generacijski skok(ki je zahteval novo vzporedno infrastrukturo). Od 4G dalje bodo skoki zgolj marketinški, torej kadar bo kak marketinga vreden iterativni napredek na nivoju LTE-ja se implementiral. In ja 5G je definitivno vreden tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi USB (3G) MODEM za MOBILNI INTERNET

Oddelek: Pomoč in nasveti
164308 (4005) OvCa77
»

Sprememba paketa Telekom

Oddelek: Mobilne tehnologije
336932 (6356) shadeX
»

Danes še zadnje znižanje stroškov mobilnega gostovanja v EU

Oddelek: Novice / Ostale najave
249524 (6733) GizmoX
»

Nexus 4 končno ostal brez LTE-ja

Oddelek: Novice / Android
105091 (4250) St753

Več podobnih tem