Googlova raziskava: oddaljene ekipe enako učinkovite in nagrajene

Matej Huš

8. apr 2019 ob 23:12:01

Več kot 100.000 zaposlenih v Googlu je razpršenih po 150 mestih v več kot 50 državah po svetu, kar prinaša svojevrstne izzive pri usklajevanju. Da bi odgovorili na večno vprašanje, ali so oddaljene ekipe prav tako učinkovite in tudi primerno nagrajene, so dve leti analizirali 5600 zaposlenih v ZDA, Aziji, Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Rezultati dvoletne študije so ovrgli hipotezo, da so te ekipe manj učinkovite od centralnih ekip, so pa pokazali, da jih je treba znati pravilno voditi. Oddaljene ekipe se namreč lahko počutijo odrinjene.

V Googlu so namreč ugotovili, da na 39 odstotkih sestankov sodelujejo ljudje iz več mest, na 30 odstotkih sestankov pa zaposleni iz različnih časovnih pasov. To pomeni, da bo elektronski sestanek za nekoga nujno manj ugoden. Prvo pravilo je, da sestanke organizirajo ob različnih urah. Na ta način zagotovijo, da ni zapostavljena vedno ista ekipa, temveč se morajo prilagajati vsi. Glavni problem ostaja vzpostavljanje odnosov, kar je bistveno teže z ljudmi, na katere na hodniku ne moremo naleteti, ker so v drugem časovnem pasu. Zaradi tega si Google prizadeva, da je nekaj sestankov tudi v živo. Kadar to ne gre, imajo na primer enkrat tedensko 30-minutne video sestanke brez dnevnega reda, torej v bistvu skupaj jedo kosilo. Že video sestanek je boljši od telefonskega klica, saj tako ljudje vidijo obraze. Tretja ključna sestavina so jasna pravila. Vnaprej je treba določiti, od kod je mogoče delati oddaljeno, da se nekateri člani ne bi počutili zapostavljene, drugi pa privilegirane.

Če vse ta priporočila upoštevamo, Googlovi rezultati kažejo, da so oddaljene ekipe povsem enako učinkovite kakor ekipe na centralni lokaciji.