ICANN: Sistem DNS je v nevarnosti

Matej Huš

24. feb 2019 ob 09:08:53

Organizacija ICANN za upravljanje vrhnjih domen interneta je izdala opozorilo, da za internetno infrastrukturo, od katere je odvisno delovanje domen in dostopnost storitev, obstaja veliko varnostno tveganje. Zaradi groženj za sistem imen domen (DNS) je ICANN pozval k čimprejšnji popolni uveljavitvi DNSSEC.

ICANN opozarja, da se v zadnjem času povečuje število napadov, ki ciljajo neposredno na infrastrukturo interneta. Zaradi tega so pripravili kontrolni seznam ukrepov, ki jih lahko ponudniki storitev izvedejo, da zmanjšajo možnost za napade in ublažijo posledice.

ICANN pojasnjuje, da se pojavljajo napadi, kjer se uporabljajo različne metodologije in napada več podstati interneta. To so napadi na DNS, kjer napadalci poizkušajo spremeniti zapise v strukturi domenskega prostora, kar bi rešil DNSSEC (Domain Name System Security Extensions). Ta ni univerzalna čarobna paličica, bi pa zaradi zaščite vnosov z digitalnimi podpisi kriptografsko preprečil nepooblaščeno spreminjanje in številne napade MITM. Da so napadi na DNS čedalje pogostejši, ugotavljajo tudi raziskovalci in podjetja, ki se ukvarjajo z omrežno varnostjo. DNSSEC bi to vrsto napadov, ki se pojavlja zlasti po letu 2017, preprečil.