Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Matej Huš

19. feb 2019 ob 21:33:01

Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi antenami (mmWave), ki v telefonih zasedejo manj prostora. To je pomembno, ker je pričakovati, da bodo prvi telefoni s podporo 5G veliki, saj bodo morali imeti zmogljivo baterijo za napajanje požrešnih komponent. X55 seveda ne bo namenjen le telefonom, temveč tudi ostalim vedno povezanim napravam, vse od avtomobilov do osebnih računalnikov. Novi čip podpira še FDD (Frequency Division Duplex), ki omogoča prenos podatkov v obe smeri po istem delu spektra, ter samostojna omrežja 5G brez pomožne povezave 4G.

V praksi to pomeni, pojasnjuje Qualcomm, da čeprav je bil X50 tehnično sposoben za 5G, tehnologija vendarle še ni bila na taki točki, kot bi si želeli. X55 je precej bliže. Poleg Qualcomma imajo svoje modeme še Samsung (Exynos 5100), MediaTek in Huawei. Intel ga bo pripravil kmalu. Ker letos pričakujemo tudi zagon prvih omrežij, bo torej 2020 očitno leto razmaha 5G.